Welkom

Welkom op mijn muze-blog naar aanleiding van de opleiding tot muzocoach. Daar ben ik gebeten door het muzovirus. Pas maar op... het is besmettelijk.

Ik ben Els, leerkracht in het lager onderwijs. Neem gerust een kijkje in de spiegel van mijn muzische wereld. Ontdek wat mijn erfgoed is, wat mij inspireert, ontroert, blij maakt, ... Snuister eens rond in mijn 'school met talent'! Hier vind je hoe we in onze school muzisch werken.


vrijdag 29 april 2011

Experimenteren!

Muzische vorming is een zoektocht... 
Een zoektocht naar zichzelf in deze wereld.
De sessies beeldopvoeding, het leerplan, het rapport Bamford, het project Arman... Al deze zaken hebben mij doen nadenken over mijn lessen beeldopvoeding. Het heeft mij over de streep getrokken om nog meer vanuit de kinderen te werken en het proces te laten primeren op het product. Ik experimenteer om de kinderen meer te laten experimenteren. Het project Arman is daar ideaal voor. Ik geef muzische vorming in het vijfde en in het tweede leerjaar. In allebei de klassen probeer ik een les op te zetten vanuit de kinderen. We hebben grondig het beeldmateriaal van Arman beschouwd.
Gisteren hebben we in het tweede leerjaar gebrainstormd. Ons vertrekpunt: een kinderfietsje dat we voor de paasvakantie in een container gevonden hebben. Amai, ik stond versteld wat er uit de kinderen zelf kan komen. Ze hebben superveel bruikbare ideeën. Zo willen ze een kunstwerk maken à l'Armans sandwich-combo met een boodschap. Het fietsje willen ze tussen een doorgesneden verkeersbord (zelf te maken) plaatsen. Aan het fietsje willen ze een oude boekentas bevestigen met daarin allemaal gedichtjes en tekstjes voor Quinten. Quinten is er niet meer. Precies twee jaar geleden is er een tragisch ongeluk gebeurd en Quinten is overleden. We denken heel vaak aan hem. De kinderen vergeten hem niet en willen voor hem een kunstwerk maken om 'verkeersveiligheid' in de belangstelling te plaatsen. Ik was echt ontroerd.

donderdag 28 april 2011

Poubelle des enfants 2011

Zoals beloofd het filmpje van juf Lieve. Ze heeft in de turnles rond Arman gewerkt en er een filmpje van gemaakt. Echt tof!










"Afval kenmerkt zich juist door functieloosheid, maar verkrijgt in een “poubelle” een nieuwe inhoud door de verandering van context. Het afval wordt intrigerend, omdat de samenstelling een indruk geeft van de persoonlijkheid en de bezigheden van de verbruiker, een individuele kwaliteit."

woensdag 27 april 2011

Muziek stimuleert kinderen om te communiceren!

Ik zag dit fragment in het middagjournaal. Muziek bevordert taal. Dit bevestigt nog maar eens dat een integratie van muzische vorming in alle vakken meer dan nodig is!


maandag 25 april 2011

Denk niet wit, denk niet zwart maar denk in de kleur van je hart!

(Frank Boeijen)
Ik word vrolijk en kleurrijk door de zon en geniet van deze prachtige tsunami van kleuren. 

donderdag 21 april 2011

Onzekerheid

Ik heb vandaag gehoord op de radio dat onzekerheid kan leiden tot iets moois. Ik hoop het, want ik heb momenteel totaal geen idee waar die portfolio me zal leiden.

Ik verzamel!

Een bezoekje aan de fietswinkel ... mijn verzameling voor de portfolio wordt uitgebreid! Een tipje van de sluier.

woensdag 20 april 2011

Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt.

(Pablo Picasso)
Ik was geïntrigeerd door het artikel in de Knack Extra (Kunst en cultuur in het onderwijs) van 19 januari over Ken Robinson. Een zekere Geert Lernout analyseert de woorden van deze goeroe en zijn blijde boodschap. Na wat surfen op het internet heb ik meer info over Robinson en zijn 'boodschap' gevonden en beluisterd. Ik kan mij vinden in de kritiek dat Robinson zich alleen maar concentreert op de verpakking en geen concrete oplossingen biedt, maar ik kan mij ook vinden in wat hij zegt. Ik heb het rapport van Ann Bamford en het antwoord 'gedeeld verbeeld' gelezen en ik vind er veel van terug.
Het motiveert mij om iets te doen. Hoe? Wat? Wanneer?... Dat moet ik nog allemaal uitzoeken. Maar van het 'waarom' ben ik overtuigd.

Ken Robinson (Liverpool, 4 maart 1950) is een Britse auteur, spreker en adviseur op gebied van kunstonderwijs voor overheden, non-profitorganisaties, onderwijs- en culturele instellingen. Hij staat vooral bekend als internationaal expert en voorvechter van creativiteit en innovatie in het onderwijs en het bedrijfsleven.
Robinson studeerde Engels en toneel aan de Universiteit van Leeds tussen 1968 en 1972. In 1981 werkte hij zijn doctoraat af over theater en toneel in het onderwijs aan de Universiteit van Londen. 








Dezelfde woorden, maar gecombineerd met beelden. Leuk om te zien.

Kunst

Wat we willen:
Momenten 
Van helderheid
Of beter nog: van grote 
Klaarheid 
 
Schaars zijn die momenten
En ook nog goed verborgen 
 
Zoeken heeft dus
Nauwelijks zin, maar
Vinden wel 
 
De kunst is zo te leven
Dat het je overkomt 
 
Die klaarheid, af en toe 

Martin Bril
 

Ik vind het kunsttijdschrift 'Dada' enorm interessant en ik heb er een abonnement op genomen. Deze week is het eerste exemplaar binnengekomen, samen met dit gedicht. Ik vind het gedicht zo treffend en het beschrijft mijn visie over kunst en het leven. Eén van mijn favorieten!

Interessante site: http://www.plint.nl/

dinsdag 19 april 2011

Nog schaduw...


snowball fight with shadow! Снежки с тенью! from Constantine Konovalov on Vimeo.



Pilobolus door laurkal



De zon speelt met het licht!

Wacht niet met kijken tot je kunst ziet!
Af en toe, per toeval, worden prachtige beelden in je schoot geworpen.
Even stilstaan en genieten...


Deze foto's heb ik genomen in de gang van het museum 'Kunsthistories' in Middelkerke.


Lichtkunst
Het licht wordt gebruikt als beeldend middel.



Peter Struycken is een Nederlands beeldend kunstenaar en kleurendeskundige. Hij experimenteert met kleuren, vormen en licht.







Licht en schaduw, met elkaar verbonden. Christian Boltanski zou je de kunstenaar van de schaduw kunnen noemen. Zijn werk staat in het teken van de dood, en in samenhang daarmee van herinneren en gedenken.

maandag 18 april 2011

Smaakmakers in de klas

Is dit geen toffe intro om met de kinderen een mobiel te maken?


MOBILE from Verena F. on Vimeo.


Ahhhhhhh! Onvoorstelbaar knap! 

Ah from studio shelter on Vimeo.

Hij zet de werkelijkheid naar zijn hand!


Mu.ZEE, Oostende.
Ik ben eens gaan kijken naar het oeuvre van Jean Brusselmans. De tentoonstelling bevat werken (tekeningen, aquarellen en 50 schilderijen) vooral uit de jaren '30.
Tof was dat je in het museum een boekje kreeg met een aantal observatieopdrachten en doordenkertjes.
Wat mij vooral boeide was dat hij zijn leefwereld gebruikt als inspiratiebron en telkens opnieuw zocht hoe hij die kon weergeven en herleidt tot geometrische vormen. 'Gevoel' is hier niet echt aan de orde, hij werkt met een rekenkundige precisie, totaal het tegenovergestelde van wat ik doe als ik teken.
Hij brengt het platteland met de hardwerkende boeren in beeld. Hij wou geen emoties weergeven. Hij had een rationele kijk op de werkelijkheid.

Detail uit een schilderij dat mij aansprak.

Carnaval. Een werk dat ik zou kunnen gebruiken als kunstbeschouwing in de klas in de carnavalsperiode.


"Hé, mama, de mevrouw is triestig omdat de duivel daar is!" En gelijk had ze. Het werk is gebaseerd op het gezegde 'Tirer le diable par la queu'. Dat betekent zoiets als de eindjes niet weten aan elkaar te knopen en daarom zelfs bij de duivel te rade gaan. Het gezin Brusselmans leefde in grote armoede. De reeks schilderijen over de zolderkamer vertelt over deze armoede, de armoede die uiteindelijk het leven kostte van zijn vrouw.



Ik fotografeerde enkele gezichten uit de schilderijen. Het boeide mij hoe hij met eenvoudige lijnen en vlakken het gezicht weergeeft.


Brusselmans heeft verschillende variaties getekend en geschilderd van een gewelfde voetgangersbrug over het kanaal te Anderlecht. Hier heeft hij de werkelijkheid naar zijn hand gezet en zelf een tafereel verzonnen. Een opdrachtje: verzin een verhaal bij de personages.

zondag 17 april 2011

Vergankelijk

groeien
veranderen
ontwikkelen
transformeren
bewegen
vernieuwen
wijzigen
vergaan

verzamelen
Verkleurde krantenknipsels
roest hoefijzer
oude foto's
koffers, half vergaan
stukje van een tegel...
Ze vertellen een verhaal, straks een nieuw verhaal, mijn verhaal.
Tijd tijd tijd...
Het inspireert mij.

Mijn buit na een ontspannende wandeling in het bos... aangetrokken door dingen die al een leven achter de rug hebben. Het laat sporen na, tekenen van de tijd die zijn achtergebleven.

 Vakantie aan zee in vroegere tijden!

Heel toevallig ben ik in Middelkerke in het museum 'Kusthistories' beland. Het is een interessante 'verzameling' voorwerpen die het kusttoerisme van vroeger in beeld brengt. Kusthistories brengt dat sprankelende verleden van de Vlaamse kust tot leven.
Ik werd door de oude koffers uitgenodigd om de tentoonstelling te bezoeken.


Het oude speelgoed trok mij het meeste aan. Heel fascinerend.







 

dinsdag 12 april 2011

Das Pop - The Game



Das Pop is een Belgische Indie-popgroep uit Gent. In 1994 werd de groep opgericht door Reinhard Vanbergen, Niek Meul, Lieven Moors en Bent Van Looy. Aanvankelijk heetten ze Things To Come, maar toen vijfde groepslid Tom Kestens erbij kwam, herdoopte de groep zich tot Das Pop. Ze brengen pop met een donker kantje. Dit is hun nieuwe 'speelse' singel.

Leren kijken!

Leren kijken? Waar is dat nu voor nodig, je hebt je ogen toch?


Onze hedendaagse maatschappij wordt vaak beschreven als een beeldcultuur. We krijgen heel veel informatie via beelden en foto's. Kijk maar eens om je heen, overal zie je affiches, afbeeldingen, plaatjes. Het is dan ook raar dat we op school wel leren lezen, schrijven en rekenen, maar niet leren kijken. Veel dingen 'zien' we pas op een tweede moment of helemaal niet. Je 'ziet' het dan door de uitleg die je er bij krijgt.


Bij kunstwerken staat de kunstenaar er niet naast om je te vertellen waar je naar moet kijken, je moet het zelf doen. Een echte uitdaging! Toch is kijken naar kunst niet moeilijk, als je maar eenmaal weet hoe je dat kan doen. 
bron: pienternet (zie ook de nieuwsbrief met interessante tips voor kunstbeschouwing!)

Veel dingen 'zien' we ook pas nadat er ons iemand heeft attent op gemaakt. Marianne had het in de laatste sessie beeld over schaduwen. Doordat de zon dit weekend ook van de partij was, vielen de schaduwen mij voortdurend op:
Een boottochtje op de Leie in Gent. Ik zie dingen die ik anders niet zag.


Spiegelbeelden in het water: het fascineerde mij al altijd!



Spelen met schaduwen in het water. Een leuk spel!




maandag 11 april 2011

Al spelend een greep op het leven krijgen.

Een eigen bloemenwinkel aan het strand... 
een spel voor mijn kinderen en ook een beetje voor mij. 
't Was zo ontroerend om te zien hoe kinderen op hun eigen manier het werkelijke leven onderzoeken.

Spelen is meer dan 'spelletjes spelen'. Het is heel wat rijker. Spelen is de wereld muzisch benaderen!

Al spelend ontdekken ze hun identiteit en hun gevoelens, ontwikkelen ze hun expressievaardigheid en creativiteit in denken en handelen. Kortom, hun spelen draagt bij tot de ontwikkeling van hun persoonlijkheid. Dit maakt dramatisch spel voor kleuters en voor leerlingen van de lagere school zo essentieel. We doen het veel te weinig.

Niet alleen leren ze door te spelen, maar het is o zo leuk om een eigen wereld te kunnen (her)scheppen. Of om te kijken hoe die dat doet en erin mee te gaan.
bron: leerplan 'dramatisch spel', VVKBaO

vrijdag 8 april 2011

Sandwich combo van Arman in 1B

De klas van juf Dorine liet zich inspireren door deze sandwich-combinaties van Arman.









De eerste stap (tevens een lesje techniek) werd met de hulp van enkele opa's gezet. Binnenkort zal deze kast er helemaal anders uitzien. Ik heb alvast enkele hele goede ideetjes gehoord! Wordt vervolgd...








dinsdag 5 april 2011

Toonmoment

De pinguïns zijn vertrokken uit het rusthuis. De kippen en de konijntjes van het tweede leerjaar zijn aangekomen. We bewonderden deze namiddag ons eigen werk en maakten een praatje met enkele bewoners.

"Tentoonstellingen en presentaties leveren de deelnemers eer en schouderklopjes op en promoten het goede van kunst bij het grotere publiek"
(uit rapport Kunst- en cultuureducatie in Vlaanderen, Anne Bamford)