'Baal' was een unieke ervaring door de heel goede acteurs, de live-video-projecties op witte houten lamellen, het spelen met de camera's. Ik heb alvast enkele ideetjes kunnen opdoen voor mijn opdracht drama.
Voor de voorstelling was er een woordje uitleg:
Baal:
'Baal' was het eerste werk was van Bertol Brecht dat hij heeft geschreven toen hij nog net geen 20 was. Bertol Brecht heeft het stuk 5 keer herschreven, telkens aangepast aan de tijd waarin hij toen leefde. Nu kregen we de eerste versie te zien.
Baal is iemand die van het leven baalt, een relschopper. Hij strijdt voor zijn vrijheid en gelooft dat hij de wereld kan veranderen.
Bertol Brecht was een groot toneelschrijver met een even groot ego. Hij gelooft in het communisme van de DDR en wordt in WOII slachtoffer van de boekenverbranding. Hij schreef theater om er zijn poëzie en liedjes in kwijt te kunnen.
Het episch theater gebruikt het vervreemdingseffect. De acteurs stappen vaak uit hun rol en spreken tegen het publiek. In deze voorstelling is dit effect niet zo uitgesproken, want het is het eerste stuk van Brecht.
Er wordt van de kijker verwacht van na te denken, een kant te kiezen. Het episch theater is niet vrijblijvende ontspanning.
Je ziet op de affiche een figuur met vogelkooi. De vogel is uitgebroken. Baal slaat met zijn vuist in eigen gezicht. |
David Bowie heeft een vijftal liedjes van Bertol Brecht gezongen en is ook in de huid van Baal gekropen. Hier zie je een fragment.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten