Welkom

Welkom op mijn muze-blog naar aanleiding van de opleiding tot muzocoach. Daar ben ik gebeten door het muzovirus. Pas maar op... het is besmettelijk.

Ik ben Els, leerkracht in het lager onderwijs. Neem gerust een kijkje in de spiegel van mijn muzische wereld. Ontdek wat mijn erfgoed is, wat mij inspireert, ontroert, blij maakt, ... Snuister eens rond in mijn 'school met talent'! Hier vind je hoe we in onze school muzisch werken.


maandag 29 april 2013

Muzische verwerking van Goede Vrijdag

Sociale en emotionele vaardigheden worden steeds belangrijker om in de maatschappij te kunnen functioneren. Kunst is een sterke vorm van communicatie. Muzische vorming zet aan tot spreken, luisteren en samenwerken. En dat zijn dan weer noodzakelijke voorwaarden  voor een democratische maatschappij. 

Muzische vorming vormt de totale persoonlijkheid. Een zoektocht naar  zichzelf en de plaats in de wereld. In de Wijnberg integreerden ze muzische vorming in het vak godsdienst. Elke klas kreeg een kruis met een thema. Na een uitgebreid klasgesprek vertaalden de kinderen hun bevindingen op een muzische manier aan het kruis. In de viering werden deze tentoongesteld.

 
 












 







 
Nog (brain)storm van ideetjes:
 
 
ü  een scène beeldend verwerken (kan met verschillende soorten materiaal: verf, houtskool, pastelkrijt, …)
ü  http://sn5de.skynetblogs.be/: tableau vivant van de kruisweg uitbeelden
ü  linosnede  >>> kunstbeschouwing Frans Van de Berg + zelf een lino maken
ü  kunstbeschouwing van verschillende schilderijen over dit onderwerp
ü  boetseren van een reliëf                     
ü  tekst schrijven bij een schilderij
ü  kruis als symbool, muzisch werken met dit symbool, spelen met het kruis (verschillende ontwerpen, waar vinden we het kruis terug in onze samenleving?)
ü  Lijden in onze maatschappij>>> daarover spreken >>> één aspect uitkiezen (bvb scheiden)>>> dit muzisch verwerken in een schilderij of tekening (of toneel maken)
ü  Kunstbeschouwing van Mathias Laszlo: zijn abstract werk met kubistische invloeden vindt inspiratie in de beschouwing van zijn omgeving. De schitterende kleuren zijn omkaderd, behelsd en uitgesmeerd door stevige zwarte penseelstreken. Het is een poging om kleur in vorm te structureren; vormen als uitdrukking van zijn lijden. Zijn schilderijen en tekeningen getuigen van een energievolle kijk op het leven en zijn voor de artiest een bezwering van de zwaarmoedigheid. "We bestaan allen uit licht, een beetje materie, kracht, en een vleugje toeval". (Mathias Laszlo).
 

woensdag 24 april 2013

maandag 22 april 2013

Thinking design?

Vandaag volgde ik het muzo-evenement in het 'Designmuseum in Gent' van het VVKBaO.

Wat heb ik gedaan?
- Aan de slag in het museum aan de hand van proevertjes van de workshops die je daar met kinderen kan doen (www.designmuseumgent.be)
- Ontdekken hoe je kinderen kan stimuleren tot ontwerpen.
- Beschouwen in het museum (+ achtergrond)
- Partnerwerk in het museum: een designvoorwerp zoeken in het museum; een algemeen doel uitkiezen; een activiteit voor kinderen in de klas uitdenken.

Wat heb ik geleerd?
Over design
-  Design staat dicht bij ons.
- Er is over de voorwerpen nagedacht.
- Forms Follow Function: design heeft een functie. Bij kunst gaan we de functionaliteit veel minder in de kijker zetten.

Over het museum:
- Het designmuseum is heel interessant om met de kinderen te doen (en kost maar 50 cent per kind)
- Er zijn vier interessante workshops : de draaimolen van Alessi, Vazen vertellen hun verhaal, Op zoek met dieren, Wees gezeten.
-In het museum doe je vooral aan actief beschouwen om dan in de klas te creëren. .

Over beschouwen:
- Met de werkvormen richt je de aandacht op iets. Je prikkelt de kinderen. Je leert ze gericht kijken.
- Geef de kinderen een deel van het geheel en laat ze de rest zelf zoeken.
- We hebben actief beschouwd (is niet gelijk aan creëren): voelen in een voelzak met een designvoorwerp en beschrijven/tekenen aan je partner, een archetype omvormen tot een designvoorwerp, ontwerpen van vazen in het werkboekje, object zoeken bij een gedicht, met de helft van een voorwerp op foto de rest zoeken in het museum, ...

Over de beeldaspecten van design:
- functioneel
- vorm
- kleur
- materiaal

Over algemene doelen:
Vandaag stond doel 3 in de kijker (= de eigenheid van design aanvoelen, begrijpen en waarderen). Dit was de hoofdgedachte.

Over toepassingen in de klas:
- Je hoeft niet noodzakelijk het museum te bezoeken om rond design te werken. Er zijn tal van mogelijkheden.
- De paperclip is een uitstekend designvoorwerp om de les te starten.
- Stoelen: eerst beschouwen dan creëren van een nieuwe stoel (werken rond een dier, bv giraf)
- Afstappen van het gewone: ontwerp een ... in de vorm van ... (laat de kinderen kaartjes trekken)
- Bedenk een nieuwe naam voor voorwerpen
- Bij de verliefde kurkentrekkers van Alessi bedachten we een drama-activiteit (zie foto).
- Binnen enkele weken krijgen we van het VVKBaO alle activiteiten van de andere deelnemers. Deze zullen voor iedereen toegankelijk zijn.
 Meer info hieromtrent volgt.











Dit interessante boek is te koop in het museum.



100 jaar Posthoorn muzisch verwerkt

Een wandeling naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van de school leverde me deze mooie muzische beelden op.

















dinsdag 16 april 2013

'Flippen' in 5C

Vandaag heb ik even dat flipboekje uitgetest. Aan enthousiasme bij de kinderen ontbrak het zeker niet.
Sommige kinderen maakten het te ingewikkeld en dan moest ik ze wat temperen.
De volgende keer zou ik met post-its werken. Ik vermoed dat dit beter 'flipt'.








zaterdag 13 april 2013

Flipbook, een boekje dat eventjes cinema wordt.





We worden dagelijks ondergedompeld in een bad van bewegende beelden. Het is een evolutie die zich steeds verder doorzet en die doordringt in alle facetten van het dagelijks leven: via de GPS vinden we de weg naar de cinema. Het digitaal bord in de klas toont ons hoe rivieren een weg vinden in het landschap. Kinderen tonen hun laatste gedownloade Flash-animaties op hun GSM-schermpjes, we communiceren met Skype met familie aan de andere kant van de wereld, …

Hoe verscheiden de verschillende media en hun toepassingen ook zijn, ze berusten allemaal op een eeuwenoude optische illusie: de illusie van beweging.

Iedere film, ieder televisieprogramma, ieder computerspel bestaat uit een reeks van afzonderlijke stilstaande beelden. Het lijkt alleen maar alsof er beweging is, maar in werkelijkheid is dat niet zo: ieder afzonderlijk beeld blijft gewoon zoals het was.

Onze ogen hebben een zekere gezichtstraagheid of persistentie: de beelden die we zien blijven nog gedurende een fractie van een seconde op het netvlies ‘hangen’. Door de nawerking van de lichtindrukken op het netvlies maken onze hersenen één vloeiende beweging. Film is dus eerder een optisch fenomeen dan een menselijke uitvinding.
Flipboek, levende foto’s, zakcinema, vingertopfilm alsook duimencinema. De laatste naam verklapt al de helft van het ‘geheim’ van deze vorm van minicinema: je duim dient als ‘projector’ van je filmpje. De pagina’s van het kleine boekje flitsen voorbij aan een hoog tempo door de druk van de duim en laten zo een overtuigende bewegingsillusie zien.

De duimencinema blijft tot op de dag van vandaag een bron van verwondering voor kinderen, maar ook een fascinatie voor talloze kunstenaars, filmmakers, tekenaars, reclamemakers en niet in het minst het algemene publiek. Het flipboekje wordt met andere woorden steeds opnieuw uitgevonden. Je kan het ‘experiment’ ook gemakkelijk met kinderen uitvoeren in de klas.

 Bron: INgeBEELD van Canon Cultuurcel













maandag 1 april 2013

Vieg ik? Vlieg ik nu?

Zou Lodewijk toch kunnen vliegen? BBC lanceerde in 2008 deze aprilgrap.