Welkom

Welkom op mijn muze-blog naar aanleiding van de opleiding tot muzocoach. Daar ben ik gebeten door het muzovirus. Pas maar op... het is besmettelijk.

Ik ben Els, leerkracht in het lager onderwijs. Neem gerust een kijkje in de spiegel van mijn muzische wereld. Ontdek wat mijn erfgoed is, wat mij inspireert, ontroert, blij maakt, ... Snuister eens rond in mijn 'school met talent'! Hier vind je hoe we in onze school muzisch werken.


maandag 28 februari 2011

Meester Geert sn@pt ook kunst!

Meester Geert, onze ICT-meester, stuurde me deze twee websites door die hij ontworpen heeft. Een kunstproject uit vervlogen tijden, maar heel interessant.

zondag 27 februari 2011

Doe je mee met Arman?

Vandaag heb ik de laatste mail verstuurd naar de leerkrachten met de vraag wie het ziet zitten om in de Muzische Vorming iets rond Arman te doen. In bijlage zitten lesideetjes à l'Arman die we met de werkgroep hebben verzameld. Benieuwd hoeveel respons er zal zijn. Dinsdag is er pv. Ik zal dan meer weten. Tot nu toe ben ik al heel blij met de interesse op mijn blog. In één week is het filmpje van Arman 113 keer bekeken.

donderdag 24 februari 2011

Hoe mooi!

Cultuur moet de slagroom niet zijn, maar het deeg!
(Peter Adriaenssens, Knack Extra Kunst en cultuur in het onderwijs)
Volgende week start de Vlaamse Week tegen pesten. Zou cultuur ons daarbij kunnen helpen? Ik denk het wel, want zoals Adriaenssens het in zijn artikel zegt verplicht cultuur je vaak om in de schoenen van een ander te gaan staan, en zo leer je onder meer wat solidariteit is!




Het lied ‘Hoe mooi’ werd samen met tieners gemaakt maar is bijzonder professioneel uitgewerkt in klank en beeld. Daarvoor zorgden Phillibustas en. Elsie Morais (rap en zang), Dance Point (dans), The Greenroom (geluid), GraPPa (video). Het lied is een initiatief van Yeti, het tienerblad van Klasse.

dinsdag 22 februari 2011

Van oud naar nieuw!

Kan je met tweedehandskledij nieuwe kledij maken? Jazeker! Kijk maar naar het tweede leerjaar. Met de hulp van het zesde zijn ze druk in de weer om hun carnavalsoutfit te maken. En hier loert Arman toch om de hoek. Ze hebben hem nog niet gezien, maar ze zullen na de krokusvakantie zeker enkele dingen herkennen.

Ieder kind van het tweede leerjaar heeft een assistent uit het zesde leerjaar!

Cachets?

mini-containerpark in de klas... Arman vond ook dat je niet alles moest weggooien!

Sokken krijgen een nieuwe functie!

We verzamelen dopjes en knopen en maker er iets nieuws van!

Een naaimachine... uitstervend ras?

Smoke City - Underwater Love

maandag 21 februari 2011

zondag 20 februari 2011

Arman aan het werk!

De leerkrachten kregen vandaag deze link doorgemaild: 
Klik op deze link en enkele seconden later start de video.
 
Je zou er goedgehumeurd van worden!

Spannend!

De enquête in de zijbalk hiernaast is spannend om te volgen. Lange tijd was het een gelijke strijd tussen 'woordsmederij' en 'taaltappen'. Maar 'taaltappen' gaat in galop!

Gezocht en ...

gevonden!
Dit was de titel van de derde mail naar de leerkrachten van het kleuter- en lager onderwijs.
De collega's waren geprikkeld door de foto's, de nieuwsgierigheid was opgewekt. Tijd voor wat meer verduidelijking van het project en de bedoeling ervan. Ik stuurde de link mee van de blog met het filmpje van Arman in Parijs
En... sinds ik donderdagavond de mail verstuurde zijn er al 57 bezoekers die het filmpje bekeken hebben!

vrijdag 18 februari 2011

Muzische taal bij mijn 2 kleuters!

"Muzisch taalgebruik is de taal van het onbevangene, het gratuite, het speelse"
(Leerplan Muzisch taalgebruik VVKBao)

Ik heb voor mijn kinderen een schriftje aangelegd waarbij ik hun uitspraken noteer:

"Ik ga een half kilootje rusten!"
Mama heeft een koortsblaas en Vic wijst ernaar en zegt: "Kijk, mama, een stuutje (= boterham) op je lip"
Vic laat een pufje en zegt "Oeps, een scheetje in mijn mond"
"Nafiet" was de voorganger van asjeblieft en "nazi-appel" de voorganger van sinaasappel toen Oona nog een peuter was.
Een perforator is hier een "kikker".

donderdag 17 februari 2011

Cultuur als brood op de plank!

"Cultuur is geen hobby voor een elite, iedereen heeft het nodig om meer mens te zijn" 

(Pascal Smet, Knack Extra: Kunst en cultuur in het onderwijs)

vreemde e-mails

Op school krijgen de leerkrachten vreemde e-mails van mij. De reacties komen los: Wie? Wat? Waarom? bedoeling?  Ik weet het! 't Is Arman! Jammer van de viool!... Of de mails vlogen onmiddellijk bij de ongewenste... waarschijnlijk spam!
't Is wel leuk.


Wie kent deze man?
Gezocht!

woensdag 16 februari 2011

Van vingerafdruk tot stripverhaal!

Het voorbije thema van de lessen Nederlands was 'stripverhalen'. De kinderen van 3D zijn de trotse ontwerpers van deze stripverhaaltjes:

dinsdag 15 februari 2011

Happy B-Day

Kijk wat Sylvie, Karoline en ik gemaakt hebben tijdens de sessie media: een stop-motion verjaardagskaart!
Bij muzocoach Sylvie staan alle resultaten van de sessie: Muzocoach Sylvie Vlaeminck

zondag 13 februari 2011

Hoe het varkentje aan zijn krulstaartje kwam!

Samen met mijn dochter heb ik deze namiddag een speelse muzikale vertelling bekeken waarin we ontdekten hoe het varken aan zijn krulstaart komt. De muzikanten van Emanon zorgen voor de grillige muzikale impulsen. Eric Drabs neemt de kinderen mee op sleeptouw in dit uitbundig scheppingsverhaal. Met een klankendecor vertelde de hoofdrolspeler (Eric Drabs) over hoe hij als engel Gabriël de opdracht van God kreeg om de dieren voor hem af te werken. Hij gaf ze kleuren, veren, schubben, staarten, vleugels, ...Hoe hij het krulstaartje maakte? Dit kan Gerda Dendooven je vertellen!

Na de voorstelling kon je meedoen aan een activiteit van de gezinsbond. De kinderen konden een masker maken van allerlei dieren. Mijn dochter koos voor het varkentje natuurlijk!

Maanziek

Gisteren in Wevelgem: Wouter Deprez, Wannes Cappelle & Frank Grapperhaus! 

Een voorstelling waarbij Wannes Capelle zijn liedjes bracht met intermezzo's van Wouter Deprez. Het was tevens een afscheid van Wouter Deprez, want hij vertrekt voor een jaar naar Zuid-Afrika. Grappig, ontroerend, onnozel en volledig in het West-Vlaams. Het smaakte me wel, maar op het einde vond ik de reclamestunt om zijn boek te kopen (weeral) een afknapper.


zaterdag 12 februari 2011

vrijdag 11 februari 2011

Verzamelwoede op school?

De dag van de juf van het tweede leerjaar startte zo: auto dicht parkeren bij de schoolpoort, dozen eruit en sleuren maar...


donderdag 10 februari 2011

Middagpauze à l'Arman!

Deze middag zaten we met de werkgroep 'Arman' samen. Ons werkgroepje bestaat uit 5 leerkrachten. Hieronder een kort verslagje over hoe we gaan werken rond 'Arman':
  • Het vertrekpunt is de kunstenaar ‘Arman’. We vertrekken niet vanuit ‘verzamelen’. Als we rond de kunstenaar werken, zullen we automatisch toch een stuk rond verzamelen werken.
  • Arman bij de collega's: We sturen een mail met een foto van Arman naar alle leerkrachten. In bijlage of bij een volgende mail sturen we meer informatie met concrete lesideeën over de kunstenaar en de link naar het filmpje op deze blog. We vragen wie wil meedoen. Er worden nog verschillende PowerPoints gemaakt met de werken van Arman per soort/techniek om in de klas te gebruiken. 
  • Arman bij de leerlingen:  We hangen affiches uit van Arman met de titel ‘Heb je deze man gezien?’. Deze affiches hangen we aan de vuilnisbakken. In de klas tonen we het filmpje van Arman.

  • Praktisch
  1. We starten na de krokusvakantie. 
  2. Per klas zorgen we voor een wijnkistje. Iedere klas verzamelt gedurende het project afval dat typisch is voor zijn klas. Op het wijnkistje komt een stuk plexiglas zodat je het afval kan zien. Dit stellen we tentoon.
  3. We nemen foto's om op de website van de school en op de blog te zeggen. 
  4. We zorgen voor een toonmoment op het einde van het schooljaar tijdens het oudercontact en in de hal van de onderbouw. Later komen we misschien op nog ideeën om de werken tentoon te stellen.

    woensdag 9 februari 2011

    Arman en carnaval?

    Gisteren overleg van het tweede leerjaar. Volgende onderwerpen kwamen aan bod.
    • Het werothema 'gestrikt' gaat over tweedehandskledij. De klassen gaan op bezoek naar de kringloopwinkel. 
    • Carnaval staat voor de deur. Wat gaan we doen? Twee ideetjes: Ensor of commedia dell'arte?
    • En daar bovenop stelde ik Arman voor a.h.v. het filmpje.  
    Tijdens de brainstorm konden we opeens de drie onderwerpen met elkaar gaan linken. Waarom geen kledij verzamelen? Kunnen we daar niets mee doen? Arman klaagde met zijn kunstwerken de consumptiemaatschappij aan? Kunnen wij geen nieuwe kledij maken met de oude door ze te verknippen, anders te gaan combineren? Is er geen modeontwerper die dat eens gedaan heeft? En zo kwamen we op het idee om voor de carnavalstoet nieuwe creaties te dragen van oude kledij. We starten met het verzamelen van kledij. Verder nieuws volgt.
    Na de krokusvakantie zijn we van plan om dan nog drama-activiteiten te doen met onze nieuwe out-fit en verder rond de kunstenaar te werken. Mijn collega's waren alvast enthousiast.

    dinsdag 8 februari 2011

    Beweging in beeld

    Waarom een vis realistisch afbeelden als ik hem net zo goed in werkelijkheid kan bekijken? 

    Ik wil niet de realiteit weergeven, maar alleen de flits van zijn geest.
    Uitspraak van Brancusi
    Uit 'Artishock' In beweging

    Beweging als belangrijk thema in de kunstgeschiedenis!
    Beweging in de materie, de bewegingsmogelijkheden benutten! Edgar Degas
    Beweging als thema. Snelheid en beweging vorming het uitgangspunt. Umberto Boccioni
    Kinetische kunst. Bewegende onderdelen in de beeldhouwkunst. Ready-made van Marcel Duchamp
    Abstracte en theoretische interpretaties van het thema beweging en de vierde dimensie tijd door Paul Bury.

    Toolbox van de creativiteit

    Ik heb het tijdschrift 'Artishock' met veel interesse gelezen! Het tijdschrift sprak mij aan om het te lezen, want de titel van deze uitgave is 'In beweging'.
    Zo staat er o.a. een artikel in over beweging in de muziek waarin ik mij helemaal kan vinden. De schrijver vertrekt vanuit de kritiek uit het rapport 'Kunst -en cultuureducatie in Vlaanderen' van Anne Bamford. Ze zegt dat de nadruk in het onderwijs te veel ligt op kennis en vaardigheden en te weinig op creativiteit. De basis van het lesgeven is het proces om tot een eigen eindproduct te komen. Daarbij heeft de schrijver over de toolbox van de creativiteit:
    • exploratie
    • experimenteren
    • gezonde portie chaos
    • buikgevoel
    • meer autonomie van de leerling in een krachtige leeromgeving
    • het lichaam als fundamentele bron van muzikaal inzicht.




    Heel wat wervelende ideeën voor lessen muziek als echte doe-lessen vol speelplezier en experiment  in 'Klanksporen', een boek van Hans Van Regenmortel en Lieven Strobbe

    maandag 7 februari 2011

    Een rondedansje cultuurbeleid

    Uit tijdschrift Artishock 'In beweging'
    Een originele manier om de school te sensibiliseren voor cultuur!
    In Heverlee gebruikten ze als aanknooppunt het filmpje 'Where the hell is Matt?' Matt Harding danst er met mensen uit allerlei culturen hetzelfde danje. Na een brainstorming kwam de werkgroep tot een ludieke actie 'Thomas danst!'. Thomas dook telkens onverwachts op in de school en ze filmden het optreden. Op  deze manier konden ze de leerlingen motiveren om een cultuurenquête in te vullen. Een start om cultuureducatie binnen te brengen op de school.




    Commedia Dell'arte personages

    zondag 6 februari 2011

    Kandinsky op bezoek!




    Vijfde leerjaar, vrijdag 28 januari
    Schilderen op muziek, één van mijn favoriete lessen.
    Na een kunstbeschouwing van Kandinsky en een klassengesprek over kleuren en gevoelens gingen we enthousiast aan de slag. Op muziek van verschillende jeugdsubculturen gaven we door middel van kleur, ritme, vlakken, lijnen en punten ons gevoel bij de muziek weer. Volgende week muziekbingo over jeugdsubculturen!

    Creatief denken in de les Nederlands

    Derde leerjaar, 21 januari.
    Met de sessie 'creatief denken' nog in mijn geheugen heb ik de les uit de taalmethode anders aangepakt. De leerlingen moesten een droommachine uitvinden. Om tot die droommachine te komen heb ik ze eerst laten brainstormen met de techniek '1 + 1 = 1' uit de cursus. Ze zetten alle letters van het alfabet onder elkaar en noteerden bij elke letter een zelfstandig naamwoord beginnend met die letter. Ze namen de 2 woorden die begonnen met de initialen van hun naam. Eerst verliep het wat moeizaam, maar zodra de kinderen het nut van de opdracht begrepen, regende het nieuwe uitvindingen: een opruimmachine, een toestel waarbij je je veters kan knopen terwijl je een appel eet, ...




    De vuurmuis steekt het vuur in de haard voor je aan wanneer je maar wilt!



    De megatafeldekker kan helemaal zelfstandig de tafel voor je dekken!

    Spelen is de wereld muzisch benaderen


    (Leerplan dramatisch spel, p. 7)

    In dramatisch spel uiten en verwerken kinderen eigen ervaringen, gedragingen, gevoelens en ideeën in doe-alsof-situaties d.m.v. woord, gebaar, beeld en klank.

    zaterdag 5 februari 2011

    Vogels voeren en beloeren

    Gisteren schetsten de leerlingen van het 5de leerjaar vogels naar aanleiding van het telweekend van Natuurpunt.Verrassend veel enthousiasme bij de leerlingen met resultaten waar ik versteld van stond!




    Weet je wat ze me altijd zei
    Neen, tekenen, da's niets voor mij
    Al dat schilderen maakt me niet blij.
    Maar wat ik vandaag zag
    was een lach
    Jouw tekening doen leven
    en jezelf er in geven.
    Fier op jezelf
    Ja, dat mag je wel!