Welkom

Welkom op mijn muze-blog naar aanleiding van de opleiding tot muzocoach. Daar ben ik gebeten door het muzovirus. Pas maar op... het is besmettelijk.

Ik ben Els, leerkracht in het lager onderwijs. Neem gerust een kijkje in de spiegel van mijn muzische wereld. Ontdek wat mijn erfgoed is, wat mij inspireert, ontroert, blij maakt, ... Snuister eens rond in mijn 'school met talent'! Hier vind je hoe we in onze school muzisch werken.


dinsdag 8 februari 2011

Toolbox van de creativiteit

Ik heb het tijdschrift 'Artishock' met veel interesse gelezen! Het tijdschrift sprak mij aan om het te lezen, want de titel van deze uitgave is 'In beweging'.
Zo staat er o.a. een artikel in over beweging in de muziek waarin ik mij helemaal kan vinden. De schrijver vertrekt vanuit de kritiek uit het rapport 'Kunst -en cultuureducatie in Vlaanderen' van Anne Bamford. Ze zegt dat de nadruk in het onderwijs te veel ligt op kennis en vaardigheden en te weinig op creativiteit. De basis van het lesgeven is het proces om tot een eigen eindproduct te komen. Daarbij heeft de schrijver over de toolbox van de creativiteit:
  • exploratie
  • experimenteren
  • gezonde portie chaos
  • buikgevoel
  • meer autonomie van de leerling in een krachtige leeromgeving
  • het lichaam als fundamentele bron van muzikaal inzicht.
Heel wat wervelende ideeën voor lessen muziek als echte doe-lessen vol speelplezier en experiment  in 'Klanksporen', een boek van Hans Van Regenmortel en Lieven Strobbe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten