Welkom

Welkom op mijn muze-blog naar aanleiding van de opleiding tot muzocoach. Daar ben ik gebeten door het muzovirus. Pas maar op... het is besmettelijk.

Ik ben Els, leerkracht in het lager onderwijs. Neem gerust een kijkje in de spiegel van mijn muzische wereld. Ontdek wat mijn erfgoed is, wat mij inspireert, ontroert, blij maakt, ... Snuister eens rond in mijn 'school met talent'! Hier vind je hoe we in onze school muzisch werken.


maandag 29 april 2013

Muzische verwerking van Goede Vrijdag

Sociale en emotionele vaardigheden worden steeds belangrijker om in de maatschappij te kunnen functioneren. Kunst is een sterke vorm van communicatie. Muzische vorming zet aan tot spreken, luisteren en samenwerken. En dat zijn dan weer noodzakelijke voorwaarden  voor een democratische maatschappij. 

Muzische vorming vormt de totale persoonlijkheid. Een zoektocht naar  zichzelf en de plaats in de wereld. In de Wijnberg integreerden ze muzische vorming in het vak godsdienst. Elke klas kreeg een kruis met een thema. Na een uitgebreid klasgesprek vertaalden de kinderen hun bevindingen op een muzische manier aan het kruis. In de viering werden deze tentoongesteld.

 
 
  
Nog (brain)storm van ideetjes:
 
 
ü  een scène beeldend verwerken (kan met verschillende soorten materiaal: verf, houtskool, pastelkrijt, …)
ü  http://sn5de.skynetblogs.be/: tableau vivant van de kruisweg uitbeelden
ü  linosnede  >>> kunstbeschouwing Frans Van de Berg + zelf een lino maken
ü  kunstbeschouwing van verschillende schilderijen over dit onderwerp
ü  boetseren van een reliëf                     
ü  tekst schrijven bij een schilderij
ü  kruis als symbool, muzisch werken met dit symbool, spelen met het kruis (verschillende ontwerpen, waar vinden we het kruis terug in onze samenleving?)
ü  Lijden in onze maatschappij>>> daarover spreken >>> één aspect uitkiezen (bvb scheiden)>>> dit muzisch verwerken in een schilderij of tekening (of toneel maken)
ü  Kunstbeschouwing van Mathias Laszlo: zijn abstract werk met kubistische invloeden vindt inspiratie in de beschouwing van zijn omgeving. De schitterende kleuren zijn omkaderd, behelsd en uitgesmeerd door stevige zwarte penseelstreken. Het is een poging om kleur in vorm te structureren; vormen als uitdrukking van zijn lijden. Zijn schilderijen en tekeningen getuigen van een energievolle kijk op het leven en zijn voor de artiest een bezwering van de zwaarmoedigheid. "We bestaan allen uit licht, een beetje materie, kracht, en een vleugje toeval". (Mathias Laszlo).
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten