Welkom

Welkom op mijn muze-blog naar aanleiding van de opleiding tot muzocoach. Daar ben ik gebeten door het muzovirus. Pas maar op... het is besmettelijk.

Ik ben Els, leerkracht in het lager onderwijs. Neem gerust een kijkje in de spiegel van mijn muzische wereld. Ontdek wat mijn erfgoed is, wat mij inspireert, ontroert, blij maakt, ... Snuister eens rond in mijn 'school met talent'! Hier vind je hoe we in onze school muzisch werken.


zaterdag 13 april 2013

Flipbook, een boekje dat eventjes cinema wordt.





We worden dagelijks ondergedompeld in een bad van bewegende beelden. Het is een evolutie die zich steeds verder doorzet en die doordringt in alle facetten van het dagelijks leven: via de GPS vinden we de weg naar de cinema. Het digitaal bord in de klas toont ons hoe rivieren een weg vinden in het landschap. Kinderen tonen hun laatste gedownloade Flash-animaties op hun GSM-schermpjes, we communiceren met Skype met familie aan de andere kant van de wereld, …

Hoe verscheiden de verschillende media en hun toepassingen ook zijn, ze berusten allemaal op een eeuwenoude optische illusie: de illusie van beweging.

Iedere film, ieder televisieprogramma, ieder computerspel bestaat uit een reeks van afzonderlijke stilstaande beelden. Het lijkt alleen maar alsof er beweging is, maar in werkelijkheid is dat niet zo: ieder afzonderlijk beeld blijft gewoon zoals het was.

Onze ogen hebben een zekere gezichtstraagheid of persistentie: de beelden die we zien blijven nog gedurende een fractie van een seconde op het netvlies ‘hangen’. Door de nawerking van de lichtindrukken op het netvlies maken onze hersenen één vloeiende beweging. Film is dus eerder een optisch fenomeen dan een menselijke uitvinding.
Flipboek, levende foto’s, zakcinema, vingertopfilm alsook duimencinema. De laatste naam verklapt al de helft van het ‘geheim’ van deze vorm van minicinema: je duim dient als ‘projector’ van je filmpje. De pagina’s van het kleine boekje flitsen voorbij aan een hoog tempo door de druk van de duim en laten zo een overtuigende bewegingsillusie zien.

De duimencinema blijft tot op de dag van vandaag een bron van verwondering voor kinderen, maar ook een fascinatie voor talloze kunstenaars, filmmakers, tekenaars, reclamemakers en niet in het minst het algemene publiek. Het flipboekje wordt met andere woorden steeds opnieuw uitgevonden. Je kan het ‘experiment’ ook gemakkelijk met kinderen uitvoeren in de klas.

 Bron: INgeBEELD van Canon Cultuurcel













Geen opmerkingen:

Een reactie posten