Welkom

Welkom op mijn muze-blog naar aanleiding van de opleiding tot muzocoach. Daar ben ik gebeten door het muzovirus. Pas maar op... het is besmettelijk.

Ik ben Els, leerkracht in het lager onderwijs. Neem gerust een kijkje in de spiegel van mijn muzische wereld. Ontdek wat mijn erfgoed is, wat mij inspireert, ontroert, blij maakt, ... Snuister eens rond in mijn 'school met talent'! Hier vind je hoe we in onze school muzisch werken.


donderdag 5 januari 2012

Leonardo da Vinci in Londen! Een hype?

http://www.deredactie.be/

Ik zoek het dit weekend uit. Dit weekend staan Leonardo da Vinci en Gerhard Richter op het menu. Als voorbereiding surf ik wat info. Gegevens over da Vinci vind ik op de site van het museum: www.nationalgallery.org.uk

De Mona Lisa ontbreekt, maar verder is het de belangrijkste tentoonstelling ooit van het schilderwerk van Leonardo da Vinci:  'Leonardo, schilder aan het Hof van Milaan'. Er zijn schilderijen en tekeningen bij elkaar gebracht die je anders nooit op één plek kunt







Op een blog las ik het volgende artikel, waarin de auteur schrijft dat de tentoonstelling door de voorafgaande media-aandacht een (al dan niet terechte?) hype geworden is:

Wij kennen hem vooral als alchimist, wetenschapper, voorbode van vele technische uitvindingen van onze eeuw, als iemand die onze computers geweldig zou vinden. Hoewel Leonardo heel weinig schilderijen is begonnen en nog minder heeft afgemaakt, gaat onze gemiddelde kennis over zijn kunst meestal niet verder dan de ironische, licht-arrogante glimlach van de geïconiseerde 'donna Lisa'.


Met de in november geopende tentoonstelling 'Leonardo da Vinci: Painter at the court of Milan' wil de National Gallery in Londen haar publiek de kans geven om een brede selectie uit het oeuvre van de kunstenaar te kunnen bewonderen. Leonardo da Vinci wordt hier uitsluitend als schilder en tekenaar gepresenteerd. Deze keer zijn er geen ontwerpen of modellen van 'helikopters' of 'tanks' te zien.
Deze 'droom'-overzichtstentoonstelling betoont eer aan Leonardo als grootste genie aller tijden.


Hoewel de National Gallery bij de promotie van de tentoonstelling een speciale nadruk legt op de negen schilderijen van Leonardo, wordt minder dan de helft hiervan door verschillende specialisten unaniem als authentieke werken van Da Vinci gezien: 'De boetvaardige Hiëronymus', de Parijse versie van 'Madonna in de grot', 'De dame met een hermelijn' en 'La Belle Ferronière'.


De tentoonstelling is relatief groot en kan een kunstliefhebber zeker voor een aantal uren geboeid houden, ook al zit er in principe weinig verrassing in. Al vooraf, uit reportages in de media of eigen kennis van Leonardo's oeuvre, is het niet ingewikkeld om je voor te stellen wat je ongeveer te zien zal krijgen.


Wij leven in het tijdperk van Da Vinci 'codes'. Niet alleen het populaire boek van Dan Brown, maar ook de theorieën die regelmatig verschijnen over een nieuwe mogelijke identiteit van het model voor het portret van Mona Lisa, geven ons geen kans om belangstelling voor Leonardo's mysteries te verliezen. Waar andere tentoonstellingen met een even interessante inhoud, zoals bijvoorbeeld de Gossaert-tentoonstelling in hetzelfde museum eerder dit jaar, aanzienlijk minder bezoekers trekken, staat voor in totaal negen schilderijen van Leonardo het publiek in rijen voor de deur, houdt de media-aandacht niet op, en betaalt men inmiddels op de zwarte markt 300 pond voor een kaartje. Hoeveel van deze mensen die een bezoek brengen aan het Louvre in Parijs zouden, op weg naar de zaal met 'Mona Lisa', even stoppen om te kijken naar de andere vijf schilderijen in dit museum van Leonardo waarvan twee nu in Londen zo veel furore maken...?


Bron: www.allesoverkunst.nl

Korte biografie:



Leonardo da Vinci (1452 - 1519)
Florentijns kunstenaar, wetenschapper, uitvinder, architect, astronoom, dichter. Centraal stond zijn grote talent als tekenaar.
Geboren in het dorpje Vinci, werd Leonardo gevormd in het nabijgelegen Florence, waar hij ondermeer studeerde onder Andrea del Verrocchio. In 1482 vertrok hij naar Milaan, waar hij bij Ludovico Sforza verbleef en o.a. Het laatste avondmaal maakte. Nadat Milaan door Franse troepen was ingenomen (1499) reisde Leonardo weer naar Florence, waar hij van 1503 tot 1506 verbleef. In het Palazzo Vecchio werkte hij aan - grotendeels verloren gegane - muurschilderingen. Tot 1512 woonde hij wederom in Milaan, een periode waarin hij veel wetenschappelijke studies uitvoerde. Veel aantekeningen en schetsen hiervan zijn bewaard gebleven.
In 1513 wordt een schilderij voltooid waaraan hij in 1503 begonnen was en dat bij elke verhuizing meeging: La Gioconda (beter bekend als de Mona Lisa, te bezichtigen in het Louvre te Parijs).
Tussen 1514 en 1516 verbleef Leonardo op uitnodiging van paus Leo X in Rome. In 1516 wordt Leonardo door de Franse koning uitgenodigd naar Frankrijk te komen. Tot zijn dood in 1519 woonde hij daar in een landhuis bij Amboise, samen met zijn vrienden Melzi en Salai.
De veelzijdigheid van zijn genie blijkt misschien wel het best uit het feit dat de man die vooral bekend is als schilder van de Mona Lisa ook als de eerste geoloog kan worden beschouwd. Da Vinci was betrokken bij de aanleg van kanalen in Noord-Italië en bestudeerde daarvoor o.a. het ontstaan van fossielen, erosie en sedimentatie door rivieren en de opheffing van zeebodem tot land. Voorwaar een homo universalis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten