Welkom

Welkom op mijn muze-blog naar aanleiding van de opleiding tot muzocoach. Daar ben ik gebeten door het muzovirus. Pas maar op... het is besmettelijk.

Ik ben Els, leerkracht in het lager onderwijs. Neem gerust een kijkje in de spiegel van mijn muzische wereld. Ontdek wat mijn erfgoed is, wat mij inspireert, ontroert, blij maakt, ... Snuister eens rond in mijn 'school met talent'! Hier vind je hoe we in onze school muzisch werken.


zaterdag 26 oktober 2013

ICQ, verbindt cultuur en onderwijs - Kunst in zicht

ICQ is een methodiek die cultuur en onderwijs verbindt.


Ik volg het  ICQ-vormingstraject van 5 dagen. Samen met collega’s leerkrachten basisonderwijs en cultuurpartners uit de regio Zuid-West-Vlaanderen werken we aan een netwerk waardoor we na het traject beter op elkaar kunnen inspelen.

Vorige week gingen de eerste twee vormingsdagen door in de Academie in Kortrijk. We ontdekten via allerlei actieve werkvormen hoe we creativiteit een vaste plek kunnen geven in de klas.

Op 14 november gaat dag drie door. We hebben huiswerk gekregen en we moeten een muzische activiteit in elkaar steken uit het domein waar we ons het minst thuis in voelen.

Dit huiswerk zullen we evalueren tijdens interactieve sessies en we zullen methodes aangereikt krijgen om sterke muzische activiteiten uit te werken en te reflecteren over kwaliteitsvolle muzische vorming. Maar er is ook ruimte voor een aanzet naar een doelbewust beleidsplan rond cultuureducatie op school.

De laatste twee dagen vervoegen cultuurpartners de groep. Zo evolueert het traject naar een dialoog tussen cultuuractoren en geïnspireerde leerkrachten, waardoor er een beter inzicht groeit in de noden van het onderwijs in onze regio.
boekentips


 


 

Op bijscholingen onthoud ik het meest als ik actief mag bezig zijn. We hebben een aantal leuke activiteiten gedaan en die wil ik graag met jullie delen. Ik kies er twee uit.

 1.       Beschouwen : een (ver)beeldende opdracht:

1, Kies per twee een foto die jullie aanspreekt.
2, Beschrijf objectief wat er op de foto staat (doorgeven) KIJK
3, Beschrijf wat jullie denken dat er op de foto staat. Gebruik je verbeelding. (doorgeven) DENK
4, Schrijf 10 vragen op die bij je opkomen als je naar de foto kijkt. (doorgeven)VRAAG
5, Maak twee tableau vivants (doorgeven)
                * met de foto als vertrekpunt.
                * een associatie op de foto
6, Geef nu enkel de geschreven blaadjes door. Uit de drie blaadjes kies je iets dat jullie inspireert en geef het vorm met kledingstukken.
7, Schuif door. Verander iets aan het kunstwerk met de kledingstukken. Probeer het te verbeteren.
8, Beschouwen van de werkjes.

 


2.       99 manieren om een verhaal te vertellen.

We kregen allemaal een stripverhaal van één pagina te zien. Deze pagina kwam uit het boek ’99 manieren om een verhaal te vertellen’. Een heel interessant boek waarbij de auteur vertrekt van één kort verhaaltje en dit op allerlei verschillende manieren in een stripverhaal giet.

Onze opdracht was om te vertrekken van dit stripverhaal en met 5 foto’s het verhaal op een andere manier te vertellen of om er een vervolg aan te geven.
Met ons groepje vonden wij de keuken met een koelkast vol met bier…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten